Dype fjorder, majestetiske fjell, uberørte skoger og glitrende nordlys – Norge byr på uforlignelige opplevelser. Med HYMER B-Klasse ModernComfort T BlackLine og HYMER ML-T CrossOver reiste Elisa og Ron igjen til vinterparadiset som inspirerer med sin ville skjønnhet. Fra den sjarmerende kystbyen Bergen til de imponerende Lofoten-øyene, bød reisen på utallige eventyr og den friheten som bare livet i campingbil kan gi.
De har samlet de beste tipsene for vintercamping og de vakreste campingplassene i Norge til deg. Dykk ned i et fascinerende naturfenomen med mange spennende aktiviteter.
For Elisa og Ron er det bare ett svar på spørsmålet om hvordan man opplever Norge om vinteren: Med campingbil. For ingen hotell kan tilby den utsikten du får fra en HYMER.
Men hvis du tør å ta spranget, må du være forberedt på alt. Ekstreme værforhold og naturfenomener ligger nemlig ofte tett på hverandre her. Etter fire vinterreiser til Norge med campingbil, kjenner paret veien så godt at de er trygge nok til å ta med sine nærmeste og vise dem dette vakre landet. Denne gangen har de satt sammen tre reisefølger som vil være med dem på deler av reisen.
De blir ledsaget av andre fotografer, venner og til og med noen familiemedlemmer.
Elisa og Ron får selskap av to venner som elsker fotografering, på deres første etappe. Ruten for de kommende to ukene tar dem forbi noen av Norges mest fotograferte severdigheter.
Reisen starter med en utrolig stille fergetur fra Hirtshals til Larvik.
Når de ankommer, nyter reisekameratene en spektakulær solnedgang. Himmelen er badet i pastellfarger, og turen til den første campingplassen gir allerede en smakebit på de kommende ukene. Etter en halvtimes kjøretur når de sin destinasjon: en åpen plass midt i skogene, hvor de vil tilbringe natten i ro og fred.
Vandringen begynner ved en av de mest berømte severdighetene. Mens tusenvis av turister om sommeren bestiger hårnålssvingene som fører opp til Preikestolen, er det litt roligere om vinteren. Du vil sannsynligvis aldri være helt alene på denne turen, da den imponerende klippen tiltrekker besøkende fra hele verden til den cirka 8 km lange ruten, hvor du stiger 500 høydemeter.
Selv om Elisa og Ron allerede har vært i Norge flere ganger, måtte deres tur til Preikestolen de siste årene bli avlyst, fordi været aldri var med dem. I dag er det en annen historie: Solen skinner klart på himmelen, og det er nesten ingen vind. Det er ikke den eneste grunnen til at turen straks blir en suksess. Selv om de mange trinnene krever en viss kondisjon, er de helt overkommelige. Bestigningen belønnes med unike utsikter som inviterer til å ta pauser for å fange de vakreste øyeblikkene.
Når de når toppen, deler de Preikestolen med en skare modige turister, hvorav noen står faretruende tett på kanten. Den bratte klippen, som stikker ut over fjorden og skrår 90 grader ned, er ikke egnet for personer med høydeskrekk.
Men selv uten å posere på plateauet, er turen verdt det og bortsett fra de siste få meterne, er det ingen problem for folk med høydeskrekk.
Tilbake på parkeringsplassen ser de fire frem til to komfortable og fullt utstyrte bad. Selv om temperaturen er kjølig, har de virkelig fått jobbet opp svetten. Klærne deres er fuktige, og vandrerne er glade for å kunne hoppe inn under den varme dusjen på parkeringsplassen. Takket være HYMER Connect-appen, det smarte styresystemet for ultimat uavhengighet, er kjøretøyet allerede forvarmet på vei dit, og vannet i varmtvannsberederen er varmet opp til perfekt temperatur.
Bli kjent med HYMER ML-T CrossOver eller HYMER B-MC T BlackLine og start ditt eget eventyr i dag.
De neste dagene byr på uforutsigbart vær. Vind, regn, hagl og snø kommer og går, og derfor ønsker de reisende å gjøre seg komfortable i bobilen. HYMER B-MC T BlackLine og ML-T CrossOver ser ikke bare elegante og stilige ut, men kjennetegnes også av fremragende boligkomfort og effektiv selvforsyning. Og slik bruker de tiden på å lade opp og virkelig slappe av. Det kan man også i en bobil på dårlig vær, for når regnet trommer på taket, og vinden vugger deg i søvn, oppstår det en helt spesiell stemning, der det omkringliggende landskapet virker enda mer mystisk enn vanlig…
Når været roer seg, har vi muligheten til å inkludere litt kultur i dagsplanene våre. Norge er ikke bare kjent for sin fantastiske natur og spektakulære fotturer - det er også et land fullt avNår været er litt roligere, er det mulighet for å få litt kultur med på reisen. Norge er ikke bare kjent for sin fantastiske natur og spektakulære landskap - det er også et land med historie og fascinerende arkitektur. Et av stedene du kan se denne historien er Borgund Stavkirke.
Den ble bygget rundt 1180 og er en av de eldste og best bevarte kirkene i Norge og et imponerende eksempel på skandinavisk arkitektur. Den ble bygget uten bruk av pigger. Til slutt er støttepilarene - de såkalte «dugnene» - samlet. Av de opprinnelige 1000 stavkirkene er det i dag bare 28 igjen. Et besøk til disse kirkene vil gi deg et innblikk i Midt-Norges liv og kultur, historie og fascinerende arkitektur. Et av stedene hvor du kan se denne fortiden er Borgund stavkirke.
Takket være lavsesongen er Elisa og Ron helt alene her med sine reisekamerater. Hva de derimot ikke visste, var at kirken dessverre er stengt om vinteren! Men besøket var verdt det, bare turen langs den spektakulære naturskjønne ruten og utsikten fra kirken kombinert med en kort fotosession.
Tips: Sørg for å se etter skilt som viser til interessante steder eller leder deg langs naturskjønne ruter. Elisa og Ron har allerede oppdaget de mest naturskjønne veiene på denne måten, og de har kommet over mange perler som de ikke hadde hørt om i en reiseguide. |
Generelt kan man forvente at mange aktiviteter er stengt om vinteren, hvis man ikke reiser til de større byene som Oslo, Bergen eller Trondheim. Museer, mindre besøksenter eller sesongbaserte båtturer er ofte utilgjengelige. Men gatene er tomme og byr på utsikter som rett og slett er unike.
Mange campingplasser er også stengt om vinteren. Heldigvis er dette ikke et problem for den lille gruppen reisende, da de er uavhengige av infrastrukturen eller eksterne forhold takket være de selvforsynte kjøretøyene, som er utstyrt med omfattende fasiliteter, og de kan alltid og overalt parkere fritt uten problemer. Norge har også et svært godt tilkoblingssystem som lett kan forstås med Park4Night-appen.
HYMER motorhomes offer outstanding living comfort, making it possible to spend several bad weather days in style and comfort in the vehicle.
De neste dagene blir det endelig kaldere, og regnet forvandles til store snøflak. Det dannes raskt et tykt lag snø.
Snøkjettinger er faktisk påkrevd i Norge – med mindre du reiser med HYMER ML-T CrossOver. For dette kjøretøyet kjenner knapt noen grenser! Selv uten snøkjettinger baner de høyytelses terrengdekkene seg lett gjennom de dype snømassene, som om det ikke er mer enn en harmløs vannpyt.
Tip: For alle campingbiler med forhjulstrekk og uten terrengdekk, har de to laget en kort videoguide som viser hvordan man korrekt monterer snøkjettinger. Med litt øvelse er det barnelek. |
De fire vennene tilbringer de neste dagene i den unike naturen i Rondane Nasjonalpark. Underveis møter de verdens største elg, Storelgen. Denne imponerende 10,3 meter høye og 12 meter lange statuen av rustfritt stål står langs Riksvei 3 ved Bjøråa og reflekterer det norske landskapet med sin skinnende overflate.
Statuen er ikke bare laget som kunstverk, men også for å øke bevisstheten blant bilister, da det ofte skjer alvorlige ulykker i Norge på grunn av vilt som krysser veiene. Elisa og Ron har også opplevd dramatiske situasjoner med elg på veien og anbefaler å kjøre saktere enn den maksimale hastigheten, spesielt i skumringen og om natten!
Selv om vennene har vanskeligheter med å forlate dette magiske stedet, fortsetter de reisen mot nord. Reisen varer ikke lenge, da en uventet snøstorm stopper dem helt.
Ved middagstid strandet de ved en Circle K bensinstasjon i en by like utenfor Dovrefjell-Sunndalsfjella Nasjonalpark. Gruppen spiser middag på bensinstasjonen og søker ly mot vinden og snøen mellom de enorme lastebilene. Dette er ikke hvordan de hadde forestilt seg kvelden, men det er også en del av eventyret.
I mellomtiden settes den romslige kjøkkenfasiliteten i ML-T CrossOver på prøve igjen. Friskbakte vafler serveres. Takket være den innebygde omformeren er det ikke første gang at blenderen og vaffeljernet er i bruk på denne reisen.
Da det er meldt mer snø, kjører reisegruppen neste dag rett gjennom nasjonalparken uten å stoppe og fortsetter mot Trondheim.
Det skjer et skifte i Trondheim: De fotoglade vennene drar videre, mens en familie på fire kommer til. Før det skjer, får HYMER B-MC T BlackLine, som i første fase har vært hjemmet for vennene deres, en grundig rengjøring. Sengene blir gjort, gråvannet tømt, og frisk vann, Adblue og gass fylt på.
Elisa og Ron finner også en vakker campingplass cirka 15 minutter utenfor Trondheim ved en innsjø – et ekte insider-tips. Innsjøen er krystallklar og en perfekt mulighet for å ta et isbad. Aktiviteten er veldig populær i Norge, for etter den korte smerten i det kalde vannet føler man seg som nyfødt.
Fordi familien også elsker naturen, tar neste etappe dem til Lofoten. Elisa og Ron kjenner allerede et par turer her som også kan gjennomføres om vinteren. I år skal også være et av de beste årene for å se nordlyset, og Lofoten-øyene er et av de beste stedene i verden for dette.
Deres første store destinasjon er polarsirkelen. Her begynner de en utrolig vandring gjennom det iskalde landskapet. De møter en stor flokk reinsdyr og ser til og med ørner, mens de går Arctic Circle Centre-ruten – en tur de oppdaget for et par år siden på Komoot.
Som en generell regel bør man ikke dra på vintervandringer uten en app, da det er veldig lett å gå seg vill uten synlige stier og for eksempel ende opp med å falle gjennom isen.
Dagen etter tar de fergen fra Bodø til Moskenes. Siden været dessverre har blitt dårligere, bruker de dagene på koselige spill og omfattende matlagingsøkter. Af og til ser de ut av vinduet, men det forblir overskyet og grått i flere dager. Familien har allerede gitt opp håpet om å se nordlyset.
Men så skjer det: Ved et tilfelle oppdager de et grønnaktig, glitrende hull i skyene.
Så skjer det utrolig: Himmelen åpner seg i 15 minutter – og det sterkeste nordlyset de noen gang har sett med det blotte øye, danser foran dem.
Tip: Elisa og Ron pleier å stole på varslingsapper som Aurora-appen, som vanligvis viser ganske nøyaktig når og hvor det kan forventes nordlys. Men når det er skyer på himmelen, kan man ikke se selv de sterkeste nordlysene. |
Bli kjent med HYMER ML-T CrossOver eller HYMER B-MC T BlackLine og start ditt eget eventyr i dag.
Den lille vandregruppen drar avsted og må være oppmerksom på hvert skritt. Det ligger så mye snø at man ikke vet hvilken overflate man går på – men for lite snø til å bruke snøbriller. De som når over fjellet, når en strand som kun kan nås til fots eller med båt. Det turkise vannet og snøen på stranden er omringet av høye fjell – et syn som ser ut som det er tatt rett ut av et maleri.
De vandrer videre til stranden, akkurat som to surfere, som for mange år siden bygget en hytte der for å tilbringe vintermånedene. Hytten er godt skjult, og det tar litt tid å finne den. Inne er det en blanding av brev, sovematter, vandrestøvler, bestikk og fargerikt rot. Det er også en liten varmepumpe. Den som ønsker det, kan overnatte i hytten og oppdage de små eventyrene ved overnatting. Før solen sakte forsvinner, går vandrerne tilbake.
Dovrefjell-Sunndalsfjella Nationalpark er ikke bare kjent for sitt høye fjellandskap, men særlig for en veldig spesiell dyreart: moskusoksene. Det er det siste stedet i Europa hvor disse dyrene, som stammer fra den siste istiden, lever vilt. Deres tykke pels beskytter dem mot de iskalde temperaturene.
Elisa og Ron har aldri før hatt flaks med å se moskusokser i denne enorme nasjonalparken, så de bestemmer seg for å bestille en guide denne gangen. De erfarne sporingsguidene vet nøyaktig hvor dyrene befinner seg, og hvordan de kan nærme seg dem på en trygg måte.
De møter guiden sin ved en liten togstasjon i nærheten. Han har allerede vært på vei i halvannen time og holder utkikk etter dyrene fra veien med kikkert. Han har sett en liten gruppe moskusokser omtrent sju kilometer unna. For å spare tid, setter de straks avgårde. Først tar de en sti lenger inn i nasjonalparken og går på langrenn gjennom den dype snøen. Turen er anstrengende, og det er nesten et mysterium hvordan guiden klarer å spore dyrene.
Men plutselig – bak en av de mange bakkene – ser de noe bevege seg i horisonten. Snart oppdager de dyrenes hår på trærne de har gnidd seg mot, og de vet at de er nær nå.
De nærmer seg langsomt gruppen, som består av et par hanner og en kalv. Dyret er utrolig søtt, men likevel mye sterkere enn det ser ut. Normalt skulle det vært sammen med moren sin, men det er ingen tegn på henne.
Hannene passer ikke på kalven, men fordi den kan spise selv, er sjansene for at den overlever vinteren stor.
Gruppen blir så lenge som mulig for å se på de fascinerende moskusoksene, men som alltid er det en kamp mot lyset og tiden. De må tilbake de kilometerne de har vandret gjennom den dype snøen før solnedgang. Og selv om de gjerne ville ha vært sammen med dyrene for alltid, er det på tide å dra tilbake. De tar noen siste bilder av de mektige dyrene som allerede har delt Dovrefjell med mammuter, og vender tilbake.
Om kvelden sitter Elisa, Ron og vennene deres rundt leirbålet og kan nesten ikke forstå hva de har opplevd den dagen. Turen koster mellom 90 og 150 euro per person, avhengig av guiden. Dette var virkelig en unik opplevelse, som de kun kan anbefale til alle som besøker nasjonalparken.
Deres hjemreise blir forsinket med to hele dager, så de bruker den ekstra tiden på å besøke Norsk Folkemuseum. Museet er et av de største friluftsmuseene i verden og gir en omfattende innsikt i norsk kulturhistorie. Museet ligger på halvøya Bygdøy og presenterer 160 historiske bygninger fra ulike regioner og tidsperioder i Norge.
Selv om de allerede har vært på området i flere timer, trenger de mye mer tid for å utforske alt i ro og mak. Spesielt Gol stavkirke, men også mange andre utstillinger, gjorde et varig inntrykk.
Dessverre presser tiden på grunn av fergens returreise. Men som om Norge vil ta farvel med dem, forblir skyene synlige på himmelen hele reisen. For Elisa og Ron bekrefter dette nok en gang hvorfor man skal se positivt på enhver uheldig hendelse, som kansellerte ferger eller dårlig vær – fordi det noen ganger gir muligheten til å oppleve noe utrolig.
Denne vinterreisen gjennom Norge var et imponerende eventyr som igjen brakte oss nærmere landets fascinerende skjønnhet og allsidighet. Takket være de to HYMER-campingbilene kunne vi reise komfortabelt og trygt, selv under dårlig vær og i avsidesliggende områder. God oppbevaringsplass og effektiv selvforsyning gjør kjøretøyene til ideelle ledsagere for vinterutforskning.
Norge om vinteren er en opplevelse vi varmt kan anbefale til alle friluft- og naturelskere.
Du kan skrive historier som dette med alle slags HYMER.
I vår modelloversikt finner du garantert en bobil eller camper van til dine reiseopplevelser.